17.02.2020 21:35

Co děláme v Sokole

Tělocvičná jednota Sokol Nové Město nad Metují vznikla dne 17. října 1867. Sokolové dokázali vyváženě pěstovat všechny složky spolkového života – tužit tělo, pořádat výlety, zábavy, plesy, kulturní podniky i získávat peníze na činnost. Prvořadé bylo však cvičení. V roce 1921 bylo založeno družstvo pro postavení sokolovny, kam mecenáši posílali příspěvky, např. Josef Bartoň z Dobenína věnoval 250 000 Kč. V roce 1923 byl zakoupen pozemek, 29.4.1928 zahájena stavba a 1.6.1930 se konalo slavnostní otevření nové sokolovny. Na stavbě a vybavení se podílely hlavně novoměstské firmy, z nichž některé věnovaly materiál zdarma. Od té doby sokolovna s přilehlou zahradou slouží sokolské jednotě, ale zároveň se stala i kulturním stánkem pro město a okolí.

Činnost Sokola byla obnovena na ustavující schůzi 4.3.1991. Koncem roku 1992 byl po soudním řízení vrácen i majetek a to hlavně objekt sokolovny se zahradou.

Během uplynulých 28 let byla v sokolovně provedena řada stavebních úprav a to rekonstrukce topení, přestavba hlavního schodiště, modernizace sociálního zařízení ve vestibulu, nátěry a opravy oken, vymalování sokolovny, očalounění 450 židlí, výstavba venkovních toalet. Za posledních pět bylo vybudováno venkovní cvičební nářadí, opravena podlaha na velkém sále, vybudováno Parkourové hřiště, obnoveny dvě antuková hřiště (volejbal, nohejbal), vyměněna okna na malém a velkém sále a v loňském roce proběhla obnova hlavních a vedlejších vchodových dveří. Dále mnoho drobných, či větší oprav, které jsou nutné v tak velkém objektu a přilehlé zahradě. Pro zajímavost, majetek je v současné době oceněn na částku přes 70 mil. Kč.  To vše si mohla tělocvičná jednota dovolit díky příspěvkům a dotacím ČOS, města Nové Město n. Metují a sponzorům. Za jejich podporu patří velký dík.

V současné době má Tělocvičná jednota Sokol Nové Město nad Metují téměř 100 členů. Větší oddíl tvoří nadšenci okolo Parkouru, kteří využívají jak zázemí sokolovny tak především venkovní Parkourové hřiště. Velká skupina žen, primárně seniorek, cvičí zdravotní cvičení a věnují se józe. V sokolských dresech můžete potkat cyklisty a několik cyklistek, kteří se zúčastňují vybraných MTB cyklistických závodů.  Kromě cyklistiky se v zimních měsících proháníme na běžkách (pokud je sníh), či chodíme hrát florbal do sokolovny. Další partu sokolů můžete potkat na nohejbalovém hřišti, či na venkovním nářadí, kde posilují kluci ze šplhu. Velký sál sokolovny se zrcadly využíváme pro taneční tréninky.

Pořádáme Velkou cenu Nového Města nad Metují v athénském šplhu, kde můžete vidět šplh na 14 m dlouhém laně.

Tělocvičná jednota Sokol pořádá dvě kulturní akce, tradiční podzimní Martinský taneční večer s koštem svatomartinských vín a v lednu Cyklistický ples nejen pro cyklisty.

V blízké budoucnosti chceme modernizovat venkovní šotolinová hřiště za vícefunkční sportovní plochy a více využít sokolskou zahradu pro sportování, ale i setkávání. Zázemí v suterénu, kde jsou šatny a toalety, je další oblast, kterou chceme rekonstruovat. V střednědobém a dlouhodobém plánu máme další investiční akce: výměna topidel typu wafky, dokončení výměny oken, náhrada skleněných cihel, zateplení objektu, či úprava vestibulu objektu.

Věříme, že Sokol se bude dál úspěšně rozvíjet, aby navázal na minulých více než 150 let od založení. Čeká nás spousta práce.  Rádi bychom přivítali další členy a rozšířili sportovní aktivity v Sokole.

Ing. Martin Mach, starosta T.J. Sokol Nové Město n. Met.

Ke stažení - zde

—————

Zpět


Kontakt

T.J. Sokol Nové Město nad Metují

Tyršovo náměstí 365, 549 01 Nové Město nad Metují

Starosta jednoty Ing. Martin Mach
Správce objektu Lukáš Tichý - 774 296 420
Administrativní pracovník Jitka Faiferová - 723 565 346



Novinky

15.12.2016 21:30

CO SE DĚJE V SOKOLE

Přečtěte si krátké shrnutí nejdůležitějších událostí za rok 2016. Zpráva_o činnosti_publicita.pdf (787943)

Celý článek

—————

28.08.2016 21:10

HYBAJFEST

V sobotu 27.8.2016 proběhl již druhý ročník HYBAJFESTu v areálu sokolovny. Přes horké odpolední počasí si do areálu našli cestu rodiče s dětmi. Děti mohli vyzkoušet slalom na kole, průjezd přes lávku, chůzi na slacklinech, hod granátem, gymnastické prvky na bradlech, kotrmelec a přelez...

Celý článek

—————

30.05.2015 22:25

Venkovní bradla

V sobotu 23.5.2015 jsme brigádně instalovali dva kusy vekovních bradel. Sportovní koutek se nám tedy rozšířil o další vekovní nářadí. Připomínám, že tam je již lavička se šlapadly, hrazda se třemi úrovněmi a nově bradla. Přijďte si zacvičit.

Celý článek

—————

26.10.2014 06:56

Sportovní aktivity v Sokole

Florbal - velký sál o rozměrech 22 x 12 m, mantinely a branky Ping-pong - jeden stůl v samostatné místnosti Taneční a pohybové aktivity - sál se zrcadlem, malý sál Cyklistika - hlavně venku v přírodě, ale zázemí máme v sokolovně Parkur - překážky v sokolské zahradě Jóga - soulad těla a...

Celý článek

—————

06.07.2014 21:46

Nabídka zaměstnání

Hledáme zaměstnance na pozici Správce objektu - sokolovny. Více informací v letáku NABÍDKA ZAMĚSTNÁNÍ.doc (23040)

Celý článek

—————


Přihlášení na akci

Vyplňte prosím níže uvedené údaje: